Utställningar

Utställningarna på Ålands sjöfartsmuseum berättar om hur det motsägelsefulla och ständigt närvarande havet i alla tider påverkat örikets befolkning.

Våra utställningar bjuder på en spännande historisk resa som passar alla. Här blandas personliga berättelser med sällsamma föremål och underhållande aktiviteter. Vår målsättning är att ett besök hos oss ska väcka nyfikenhet och inspirera till samtal.

På Ålands sjöfartsmuseum kan vi stoltsera med en samling i världsklass. Förutom otroligt välbyggda fartygsmodeller och imponerande galjonsfigurer finns också fartygsmiljöer uppbyggda kring originalutrustning, inredning och inventarier. Dessa får liv genom fotografier, berättelser och aktiviteter i utställningen.

Segelsjöfarten

Att segla har genom tiderna varit ålänningarnas sätt att färdas över haven. Mariehamn var hemmahamnen för världens sista stora segelfartygsflotta.

Läs mer »

Maskinsjöfarten

Den maskindrivna sjöfarten kom sent till Åland men när den väl etablerat sig utgjorde den motorn för moderniseringen av hela det åländska samhället.

Läs mer »

Skeppsbyggnad

Trots avsaknaden av industriell varvsverksamhet byggdes hundratals större fartyg på Åland under 1800- och 1900-talen.

Läs mer »

Sjösäkerhet

Havet och vinden är mäktiga naturkrafter som människan inte rår på. Däremot finns det mycket man kan göra för att stärka säkerheten ombord och i hamn.

Läs mer »

Navigation

Kompass, kronometer, sextant, logg och sjökort är i princip vad en navigatör behöver för att bestämma sin position och följa sin utstakade kurs.

Läs mer »

Kuriosakabinettet

Ett kuriosakabinett utgörs av en eklektisk samling föremål som tillsammans blir en miniatyrbild av allt underbart och udda som finns att hitta i vår värld.

Läs mer »

Kap Horn-rummet

Amicale Internationale des Capitaines au Long Cours de Cape Horniers var en exklusiv klubb för sjöfarare som rundat det ökända Kap Horn i ett lastbärande segelfartyg.

Läs mer »

Tillfällig utställning

7 mars 2018 – 28 februari 2019

Tro, Hopp och Kärlek

Med en samling av tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal i centrum berättar vi om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Läs mer »