Skolor & daghem

Välkommen på ett spännande museibesök tillsammans med din grupp.

SKOLOR

Ta er utanför klassrummet och förflytta er till Sjöfartsmuseet. Här finns mycket för skolelever i alla åldrar att upptäcka och uppleva. Här får den för Åland så viktiga maritima historien liv.

Åländska skolklasser

Ett besök på Sjöfartsmuseet är kostnadsfritt för åländska skolklasser. Vi erbjuder olika pedagogiska program som följer den åländska läroplanen och som anpassas efter årskurs. Vi har även program som klasserna kan göra tillsammans med läraren.

Tillsammans med museets pedagog:

Livet som sjöman på segelfartygen, livet på Åland förr i tiden, handelssjöfartens utveckling. Visningen anpassas efter årskurs.

Åk 1-3: omgivningskunskap (Åland, åländska traditioner)

Åk 4-6: geografi (transport och kommunikation, världsdelarna), historia (näringar och handel, leva sig in en annan människas situation förr i tiden)

Åk 7-9: historia, samhällskunskap (sjöfartsnäringen på 1800- och 1900-talet, Mariehamn)

max. 20 elever/grupp
(30-45 min)

Vi packar tillsammans upp en sjömanskista och eleverna får röra vid historiska föremål.

Åk 1-3: omgivningskunskap (Åland, åländska traditioner)

Åk 4-5: historia (att leva sig in en annan människas situation förr i tiden)

max. 10 elever/grupp
(ca 30 min)

Utställningen ”Tro, Hopp & Kärlek” berättar om sjömanstatueringen, diskuterar symboliken kring de olika motiven och lyfter dagsaktuella frågor.

Vad är en sjömanstatuering egentligen? Kan den se ut hur som helst eller finns det något motiv som är speciellt typiskt? Varför tatuerar man sig? Vilka motiv väljer vi i dag? Hur skapades motiven? Vad betydde de då? Betyder de något annat för oss i dag? Blir jag någon annan om jag tatuerar mig? Dessa och fler frågor diskuteras i vårt skolprogram för ”Tro, Hopp & Kärlek”.

Programmet består av visning i utställningen, grupparbete med värderingsfrågor samt redovisning av grupparbetet och gemensam diskussion.

max. 30 elever
75 min.

Vi samlas i pysselverkstaden Korallen för en introduktion om havsmiljö och diskussion kring nedskräpningen av våra hav. Därefter gör vi en pysselaktivitet där vi återanvänder skräp och skapar något nytt som eleverna får ta med sig hem. Programmet avslutas med fri lek i lekrummet Ruby och Havet, som är en fantasifull miljö ovan och under vattenytan.

Större grupper delas för aktivitet i dels pysselverkstaden och dels i lekrummet.

Åk 1-3: omgivningskunskap (miljövård, återanvändning och ekotänkande)

Åk 4-5: biologi (miljöansvar), miljölära (lära sig bedöma konsekvenserna som människans verksamhet har för jorden, lära sig att förhålla sig till miljön på ett ekologiskt hållbart sätt).

Kombinera gärna besöket i Ruby och Havet med ett besök i basutställningen. Är gruppen större än maximala antalet elever delar vi upp den i mindre grupper som gör olika saker. Vi skräddarsyr programmet efter era behov och önskemål!

max. 12 elever/
grupp/aktivitet 
(45 min)

Dyk ner i havet i lekrummet Ruby och Havet.
Lär dig mer om den fascinerande segelfartygsepoken.

Vi tackar för generösa bidrag från Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag, och Viking Line som gör det möjligt för oss att fortsätta att ta emot åländska elever kostnadsfritt.

Hanna Hagmark-Cooper, museichef

Skolklasser utanför Åland

Inträde för skolgrupper med minst 10 personer är 4,80 €/barn och 8 €/vuxna. För guidning hänvisar vi till Ålands Guider r.f.

Program tillsammans med läraren:

Eleverna går runt i basutställningen och letar svar på frågor. Här får eleverna en möjlighet att upptäcka museet mer självständigt och blir inte serverade färdiga svar. Frågorna anpassas efter elevernas ålder. (Ca 30 min)

Sjöfartsmuseet har tio stationer där eleverna får själva prova på aktiviteter (klättermast, slå knopar, fartygssimulator etc.). Stationerna finns samlade i ett häfte som gör det lättare för eleverna att hitta alla stationer. (Ca 30-40 min)

Museet har ett filmbibliotek med material från de gamla segelfartygen, men även från passagerarfärjornas tid. Vi väljer gärna ut en passlig film åt er. Filmerna är ca 20-30 min långa.

Land i sikte? På Sjöfartsmuseet kan du prova på sjömanslivet på riktigt!

DAGHEM

Välkommen på ett spännande museibesök tillsammans med din daghemsgrupp. Våra pedagoger tar med barnen på en rundtur i skeppsråttan Rubys ”tasspår”!

Barnen får leta efter råtthålen som finns gömda runt om på museet och samtidigt lära sig om hur det var att leva som sjöman förr i tiden. Vi kikar in i kaptenens tjusiga salong, beundrar alla vackra snäckor och häftiga hajkäkar, förundras över galjonsfigurerna och mycket mera. Besöket avslutas med fri lek i vårt barnrum Ruby och Havet. Barnrummet är i två våningar och är en fantasifull miljö med havsbotten, fiskar, och klättermöjligheter. Det finns hiss i Ruby och Havet så att alla kan röra sig mellan våningarna.

Se pirayor och andra spännande havsdjur.

Det går även att lägga in en pysselaktivitet i besöket. I pysselverkstaden Korallen återanvänder vi ”skräp” och skapar något nytt som barnen får ta med sig hem.

Maximala antalet barn per grupp för rundtur, lek och pyssel är 12 barn. Större grupper delar vi i två. Vi skräddarsyr programmet alltid efter era behov och önskemål.

Vi tar emot grupper från klockan 9 och framåt. Räkna med ca 1 h för besöket.

Besöket på Ålands sjöfartsmuseum är kostnadsfritt för åländska daghemsbarn tack vare understöd från Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag och Viking Line.

Leta efter skeppsråttan Ruby som finns gömd runtom i hela museet.

TRIVSELREGLER

För att ert besök ska bli så bra som möjligt har vi tagit fram trivselregler som ni gärna får bekanta er med innan besöket.

Välkomna att boka ert besök på Ålands sjöfartsmuseum! 

e-post: info@sjofartsmuseum.ax
tel.: 018 19 930