Amicale Internationale des Capitaines au Long Cours de Cape Horniers var en exklusiv klubb för sjöfarare som rundat det ökända Kap Horn i ett lastbärande segelfartyg.

Efter storm vid Kap Horn.
Skyddsnät uppsatt längs relingen.

Föreningen grundades 1936 och hade sitt huvudsäte i St Malo, Frankrike. Eftersom världens sista segelfartygsflotta hade Mariehamn som hemort, hade Ålandssektionen under långa tider den högsta koncentrationen av äkta Kaphornare bland sitt medlemsskap. Eftersom det inte fanns någon möjlighet till återväxt, varken på Åland eller internationellt, valde medlemmarna att lägga ner all verksamhet och upplösa föreningen. Det gjordes formellt på världskongressen i St Malo 2003.

För att hålla minnet av A.I.C.H. och Kap Horn vid liv grundades 2003 Ålands Kap Hornförening. Den är öppen för alla som är intresserade av segelsjöfart. Ett stående inslag på föreningens agenda är buffellunchen som traditionsenligt äts första torsdagen varje månad på restaurang Nautical.

Missa inte

Dokumentären “Vi rundade Hornet” visas löpande i Kap Horn-rummet. I filmen berättar åländska sjömän om sin tid på segelfartyg och hur det var att runda det ökända hornet. Filmen är gjord av Per-Ove Högnäs, Pelago Film. Ca 14 min.

Fler utställningar

Maskinsjöfarten

Den maskindrivna sjöfarten kom sent till Åland men när den väl etablerat sig utgjorde den motorn för moderniseringen av hela det åländska samhället.

Läs mer »

Skeppsbyggnad

Trots avsaknaden av industriell varvsverksamhet byggdes hundratals större fartyg på Åland under 1800- och 1900-talen.

Läs mer »

Sjösäkerhet

Havet och vinden är mäktiga naturkrafter som människan inte rår på. Däremot finns det mycket man kan göra för att stärka säkerheten ombord och i hamn.

Läs mer »

Navigation

Kompass, kronometer, sextant, logg och sjökort är i princip vad en navigatör behöver för att bestämma sin position och följa sin utstakade kurs.

Läs mer »

Kuriosakabinettet

Ett kuriosakabinett utgörs av en eklektisk samling föremål som tillsammans blir en miniatyrbild av allt underbart och udda som finns att hitta i vår värld.

Läs mer »

Kap Horn-rummet

Amicale Internationale des Capitaines au Long Cours de Cape Horniers var en exklusiv klubb för sjöfarare som rundat det ökända Kap Horn i ett lastbärande segelfartyg.

Läs mer »