Hoppa till innehåll
MENY
Ålands Sjöfartsmuseum
  • MENY

Tvärstyckarnas maskindagar

Tvärstyckarna – museets kunniga och passionerade volontärer – demonstrerar tändkulemotorn ombord på Pommern och trippelexpansionsångmaskinen inne i museet. Kom och mingla med andra maskinentusiaster! Upplevelsen ingår i entrépriset.
 
Tisdagar och lördagar 28 juni – 13 augusti kl. 11-13.
 
Välkommen!

Trippelexpansionsångmaskinen

Detaljbild av maskineri. På bildens övre halva syns grå och beige maskindelar, mest rektangulära delar, i högra hörnet en femhörnig polygon, ett par olika utstickande muttrar och skruvar från sidan, samt en cirkel som är har gula sladdar runt sig. Grå och svarta rör löper neråt från cirkeln, som är strax till höger av bildens mitt. Bakom rören syns gröna maskindelar. Till vänster syns en maskindel som är randig i grått, svart och grönt från vänsters nedre kant i den ordningen. I vänstra övre hörnet sticker det ut en rektangulär bit i först mässingkub, en tunn rand mässing, en gråmetallisk kub, och två rör i respektive färg. På mässingsranden står "HPS 3" och på den grå kuben "HPS 3".
Detaljbild av maskineri. Strax till vänster om mitten löper metallrör upp, mot vänster och mot höger. I högra hörnet finns en mörkbrun, metallisk kub som det står "HPS 1" på. I bakgrunden syns gröna maskindelar. Ovanför det grå röret som löper uppåt finns en mässingsfärgad klämma.
En grön ångmaskin med silvergrå, mässingsfärgade och svarta detaljer syns mitt på bilden. Maskinen är format som ett upp-och-nervänt V med en påle högst upp i mitten på bilden som sträcker sig från maskinens övre del och upp mot taket. Ångmaskinen står i ett rum med bruna halvväggar. Till vänster släpper ett fönster in dagsljus. Till höger är övre väggen gjord av metallkedjor. Golvet är av mörkt trä.

Trippelexpansionsångmaskinen byggdes av Plenty & Son Ltd i Newbury, England 1920 och har 250 hästkrafter. Maskinen kom först till Bristol, där den användes för manövrering av slussportarna i Bristolkanalen. Därefter satt den i den flytande pontonkranen Mammoth, som tjänstgjorde i bland annat Rotterdam och Oxelösund. Den sista arbetsplatsen var i en kran på Finnboda varv i Stockholm. Ångmaskinen var i mycket dåligt skick när den införlivades i Sjöfartsmuseets samlingar men tack vare en grupp entusiastiska och kunniga volontärer kunde ångmaskinen ställas ut i museet. Maskinvolontärerna underhåller fortsättningsvis ångmaskinen och demonstrerar den regelbundet för Sjöfartsmuseets besökare.

Tändkulemotor

Tre äldre, vita män är samlade runt en grön, svart och röd ångmaskin på däcket på ett segelfartyg. Mannen till höger länsgt fram syns bakifrån och är framåtlutad över maskinens nedre del, ett rött hjul. Mannen är helt klädd i blått, jeans och T-shirt. Bakom honom står en man med glasögon och en fundersam min. Till höger ser man en man i beige arbetaroverall snett bakifrån från sidan. Det är dagsljus och nästan hela himlen är täckt av moln. På däcket runt ångmaskinen och ut genom bildens högra hörn går en gul vattenslang. Rep sträcker sig upp diagonalt uppåt från mutten av bilden mot vänstra hörnet i raka linjer. Längst till vänster syns ett grönt maskinhjul.

Den encylindriga kultändaren installerades ombord på 1920-talet. Den användes för lastning och lossning. På 1930-talet tog man även upp ankaret med hjälp av den.

FÖLJ OSS GÄRNA!

Facebook Instagram Tripadvisor Twitter

Ålands sjöfartsmuseum

ADRESS HAMNGATAN 2 MARIEHAMN
TEL +358 (0)18 19 930
E-POST info@sjofartsmuseum.ax

STIFTELSEN
STÖD OSS
SAMARBETSPARTNERS
Konferns och cocktail
Hållbarhetsarbete
TILLGÄNGLIGHET
PRESS
KONTAKT

© ÅLANDS SJÖFARTSMUSEUM 2022 – DESIGN APRIL KOMMUNIKATION

SJÖFARTSMUSEET OCH POMMERN HAR ÖPPET HELA MIDSOMMAREN
PLANERA DITT BESÖK
  • Öppet
  • Biljetter
  • Inför besöket
  • Grupper
  • Besökstips
  • Butik & Café
AKTUELLT
SKOLOR OCH DAGHEM
BARNENS MUSEUM
OM MUSEET
SAMLINGAR
UTSTÄLLNINGAR
FARTYGET POMMERN
KONTAKT
  • Svenska
  • Suomi
  • English