Allmogens båtar och redarnas fartyg

Het Sommar

Vimplar och vågsvall

På resa med Chiefen och Sally Jones

Gösta Werner - Berättelser från de sju haven

Valknopar och apnävar

Minns du den här? Fem decenniers färjenostalgi

Fånga ögonblicket

gästabud II

Miranda i Balearerna

GE 100 ÅR

Vi som varit till sjöss på GE fartygen

 

 

Allmogens båtar och redarnas fartyg

Yngve Gustafssons fartygsmodeller visades i Lilla specialsalen under hösten 2016.

Yngve Gustafsson, pensionerad befälhavare och rederitjänsteman, har länge byggt modeller. Likt sjömännen ombord på segelfartygen, filade även han på detaljer till modellerna under sina frivakter. Sista fartyget han arbetade på var ms Belgard som finns med som modell i utställningen. Allmogefartygen har kommit till senare och är en komplett utvecklingsserie börjandes från gavelekan ända fram till galeasen. 


Yngve Gustafsson allmogebat


Utställningen bestod av 10 allmogebåtar och 6 lastfartyg från 1950-talet och framåt. 

 

Het Sommar

Fotografier från de åländska segelfartygen

12.5 - 11.9 2016

Fotografierna är tagna på 1920- och -30-talen, under seglats på varmare breddgrader och ger en känsla av sommar. När fartygen kom in i tropikerna förändrades rutinerna ombord och det fanns tid för andra sysslor - något som kan ses på många av fotografierna. Man passade på att klippa sig, att sköta underhållsarbeten ombord, att musicera, idrotta eller bara vila. 


17 Birger Strömbergs album


45 Boris M Lindholms album

 

Vimplar och vågsvall

En utställning med skeppsporträtt

Akme gregersen webb chop

I Lilla specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum hade vi under hösten 2015 en samling utvalda skeppsporträtt där man fick  lära sig mer om konstnärerna. Utställningen var en del av en större utställning som visades hösten 2012.

Vid 1800-talets slut och i början av 1900-talet fanns skeppsporträttörer i många hamnar i Europa, Kina, Australien och Nordamerika. Konstärerna var specialiserade på att avbilda fartyg som besökte deras hamnar. Beställningen på tavlor kom från besättningen ombord, vanligtvis från kaptenen. Många konstnärer var självlärda målare, ibland tidigare sjömän eller personer som sysslade med måleri vid sidan av annat arbete. De målade snabbt och ofta till en låg kostnad. Tavlan skulle vara klar till fartygets avfärd. Konstnärernas uppgift var att avbilda ett fartyg så tekniskt exakt som möjligt. De lade ofta till någon extra detalj som kännetecknade deras stil, en namnvimpel i masttoppen eller besättningsmän på däck.

Konstarten med skeppsporträtt målade på beställning utvecklades redan på 1700-talet. På Åland blev tavlorna vanliga i kaptens- och redarhem under andra hälften av 1800-talet, under bondeseglationens tid. Skeppsporträtten följde med fartygen hem och blev en värdefull souvenir som fortfarande lever kvar som prydnad i många hem.

Då fotokonsten utvecklades och blev allt vanligare under början av 1900-talet så övertog fotografiet målningarnas plats som souvenirer.

Ålands sjöfartsmuseum har idag ca 150 skeppsporträtt i sina samlingar.

Upp

 

På resa med Chiefen och 
Sally Jones

17.9 2013 - 13.9 2015

 Utställningen "På resa med Chiefen och Sally Jones", som baserar sig på den prisbelönta boken Legenden om Sally Jones av Jakob Wegelius, var Ålands sjöfartsmuseums största satsning någonsin när det kommer till specialutställningar. Utställningen var mycket populär speciellt bland barnfamiljer och på utställningens allra sista dag bjöd museet till kalas för alla som ville komma. Glädjande nog får utställningen leva vidare - den här gången på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Är du också intresserad av att hyra utställningen? Ta gärna Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den..


Det här är en utställning som passar för både barn och vuxna, berättar intendent Heidi Viktorsson. Utställningen är uppbyggd kring ett flertal olika miljöer, som t ex ett stort ångfartyg, en hamnkrog och en djungel. Man får röra vid allting och vi uppmuntrar till aktiv lek där bara fantasin sätter gränser.

I boken Legenden om Sally Jones, som handlar om gorillan Sally Jones, finns ett flertal maritima teman som utgör utställningens röda tråd. Sally Jones lever ett äventyrsfullt och ganska tragiskt liv. Genom olika omständigheter hamnar hon till sjöss. Där träffar hon Chiefen, en finsk maskinchef, som blir en vän för livet. Wegelius behandlar ämnen som handelstrader, arbete ombord, hamnliv och smuggling. Men man kan som läsare också se en djupare berättelse om utanförskap och hemlängtan. Därför vill vi genom utställningen "På resa med Chiefen och Sally Jones" även väcka tankar kring vad ett hem egentligen är och hur man hittar dit, säger Viktorsson.

 

                Jakob-i-djungeln

I-maskin

 

Miljöerna i utställningen är planerade och byggda av hantverkaren och tusenkonstnären Sture Ahlström. Textilarbeten av Reet Horner och Madeleine Caldén.

Utställningssponsor: Alandia Försäkringar

 

Upp

Gösta Werner
berättelser från de sju haven

15.6 - 16.8 2015

Gosta Werner2

Den modernistiska marinmålaren Gösta Werner (1909-1989) var många år till sjöss innan han blev konstnär. Han seglade bland annat på det åländska segelfartyget Killoran. I sin konst som avviker från det traditionella marinmåleriet, återskapar Werner sina minnen från det hårda livet till sjöss. Utmärkande för Werners stil är att en bild ofta består av flera mindre bilder och att text får löpa fritt över motiven.

Flera av tavlorna lånades från Ålands konstförenings samling.

 

Upp 

Valknopar och apnävar

En utställning med rephantverk

16.2 - 14.5 2015

Utställningen producerades i samarbete med Sjömansservicebyrån (SSB) och visades i Lilla specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum.

På segelfartygen var reparbeten en viktig del av det löpande arbetet ombord, men och en fritidssysselsättning för besättningen. Det fanns alltid överblivet tågvirke som kunde användas till hobbyarbeten. Det var populärt att tillverka repmattor, överdrag till flaskor, handtag till sjömanskistor samt utsmyckningar till t.ex. verktygspåsar.

Rep


Mattorna i utställningen är tillverkade av medlemmar i den finländska Sjömansservicebyrån enligt traditionella metoder och visar den variationsrikedom som finns bland mönster och design. Det är hantverk som är både funktionellt och vackert.

 

Upp 

Minns du den här? Fem decenniers färjenostalgi

12 december 2014 - 8 februari 2015

Lars-Erik "Lasse" Eriksson har samlat på minnen och föremål från färjor och fartyg i över trettio år. En liten bråkdel av de föremålen kunde ses i utställningen "Minns den här? Fem decenniers färjenostalgi" i Lilla specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum. Det handlade om souvenirer med rederiernas logon på - allt från tändsticksaskar, kortlekar, nyckelringar till väskor och plastpåsar. Vissa av sakerna har fallit i glömska, som kanske den färdigt ransonerad tax free-väskan från 1970-talet med plats för en flaska vin, en limpa Marlboro och en liter whiskey, medan andra föremål väcker starka minnen av resor till och från Åland.

Minns du den har 2


Det här är föremål som många kan relatera till, säger Lasse Eriksson. Man kan säga att så gott som alla som bor på Åland någon gång i sitt liv tagit en färja och därmed själva har minnen av de här föremålen. De väcker diskussion och man slås av hur många produkter som förr togs fram med rederiernas logon på. Det har minskat idag.

Lasse Erikssons samling kan ses på hans eget sjöfartsmuseum, "Lasses sjöfartsmuseum", i Grundsunda på Vårdö.

 

Upp

Fånga ögonblicket

En fotoutställning av Natalia Mikkola

19 september - 23 november 2014

I Lilla specialsalen kunde du under hösten 2014 se Natalia Mikkolas fotografier av moln. Bilder som får dig att stanna upp och rikta blickarna mot skyn.

Natalia Mikkola har inte för avsikt att dokumentera med sitt fotograferande. Hon målar med sin kameralins. "Jag vill förmedla en känsla och stämning", säger hon.

I utställningen på Ålands sjöfartsmuseum gjorde Mikkola det i en serie fotografier av moln. Fotografierna är tagna på Åland och visar på en stark närvaro i ögonblicket - ögonblick som lika hastigt passerar som de uppstår. Moln som rör sig och förändras bjuder på en meditativ och nästan religiös upplevelse, konstaterar hon.

 Fanga ogonblicket ustallnin


Bilderna är till försäljning. De är tryckta på Chromogenic print och monterade på plexiglas Diasec.

 

Upp

gästabud II

En konstinstallation av Barbro Eriksson

20 maj-15 september 2014

Installationen består av strandfynd som konstnären Barbro Eriksson hittat på Herrön, ett naturskönt område som ligger på fasta Ålands sydligaste udde. Samlingen fick sin början av en slump, växte sakta fram då Eriksson hittade fler och fler föremål ute på Herrön. Tillsammans började de bilda en vacker helhet, som mosaik med en stark innebörd både historiskt och ur miljösynvinkel. Alla föremål har sin egen historia att berätta och alla har sitt ursprung någonstans. Men de vittnar också om hur våra hav håller på att förvandlas till soptippar. Under havets vackra yta döljer sig massvis med skräp som ingen längre vill ha. Vad kan jag göra åt saken? var en fråga som Barbro Eriksson ställde med utställningen "gästabud II".

Gästabud II stor

 

Upp 

Miranda i Balearerna

En fotoutställning med Pär-Henrik Sjöströms fotografier

Miranda fartyget

 

12 mars - 15 maj 2014

Bilderna är ett nedstamp i vardagen ombord ett modernt åländskt lastfartyg. Sommaren 2013 befann sig fotografen Pär-Henrik Sjöström några dagar på Godby Shippings lastfartyg Miranda. Han fotograferade arbetet och fritiden ombord. Miranda, som går i skytteltrafik mellan det spanska fastlandet och de populära turistöarna Ibiza och Mallorca, fraktar bland annat propangas. Eftersom Miranda är det enda roro-fartyget på rutten, är hon det enda fartyget som har tillåtelse att frakta farligt gods. Utan Miranda skulle turistlivet i Balearerna inte kunna fortsätta som normalt.

Sjöström beskriver Miranda som en arbetshäst. Hon gör inte mycket väsen av sig men gör en stor insats på den här tunga linjen. Hamnstoppen är många och lastnings- och lossningsarbetet är krävande. Sammanlagt är det mellan åtta och elva anlöp i veckan. Men som befälhavare Erik Koskinen konstaterar, är ju vädret fint 90 procent av tiden. Solen och lugnet ute på Medelhavet är även något som avspeglas i Sjöströms fotografier.

Det var den första utställningen som vi hade i Lilla Specialgalleriet

 

 Upp

GE 100 ÅR

Ett rederi och människorna bakom det

GE-logo

1 mars - 18 augusti 2013

År 2013 var det 100 år sedan Gustaf Erikson startade sitt framgångsrika rederi. Detta ville Sjöfartsmuseet uppmärksamma med jubileumsutställningen GE 100 ÅR som berättade historien bakom rederiet. I centrum för utställningen stod Gustaf Eriksons och sonen Edgar Eriksons kontorsmöblemang som aldrig har visats på museum förut. Flera fartygsmodeller, främst från rederiets modernare historia, fanns också utställt tillsammans med en databas där besökaren kunde hitta mer information om den talrika mängden fartyg som tillhört GE-flottan.

Utställningen förverkligades med stöd av Stiftelsen Hilda och Gustaf Eriksons och Gustaf Adolf Eriksons understödsfond.

I samband med utställningen om rederiets historia visades även utställningen:

 

Upp

Vi som varit till sjöss på GE fartygen

Facebook intro

10 juni – 18 augusti 2013

En fotoutställning med bilder och kommentarer från Facebook-gruppen "Vi som varit till sjöss på GE fartygen". Gruppen består av sjömän som arbetat på GE-rederiets maskindrivna flotta. Medlemmarna i gruppen delade med sig av fotografier från sin tid till sjöss, och information om gamla kamrater, fartyg och hamnar utbyts. Tillsammans byggde medlemmarna en minnesbank över hur livet till sjöss tedde sig för några decennier sedan. Utställningen på Sjöfartsmuseet visade ett litet urval bilder ur denna enorma bildskatt. 

 

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00