Makalösa Maskiner

En spännande utställning

om fartygsmaskiner och teknik

6.12 2015 - 5.3 2017

 

Makaloêsa Maskiner logo bi

 

Maskiner är makalösa. För de av oss som inte är så tekniskt bevandrade framstår de dessutom som gåtfulla. Vad är det som gör att en ångmaksin eller dieselmotor kan sätta ett fartyg i rörelse? Hur funkar det egentligen? Den frågan vi vill reda ut med utställningen "Makalösa maskiner".

Dieselmaskin

 

Utställningen är producerad i samarbete med Tvärstyckarna, en ideell maskinistförening, som länge har arbetat med att rusta upp en gammal dieselmotor. De har också arbetat med en av Sjöfartsmuseets mindre ångmaskiner som ställs ut i utställningen.

Lär med Mulle Meck

Du får lära dig mer om hur ångmaskinen och dieselmaskinen fungerar tillsammans med den populära barnboksfiguren Mulle Meck. Jens Ahlbom som är illustratör till böckerna om Mulle Meck har gjort två unika väggillustrationer som beskriver hur maskinerna fungerar. 

Barnens Verkstad

"Makalösa Maskiner" är en utställning där det finns något för alla att göra och röra. Barnen har sin egen verkstad med verkstadsarbete som filning och gängning av skruvar, rör som måste byggas ihop m.m. Sjöfartsmuseet har också fått låna in en station från vetenskapscentret Heureka i Finland, som visar hur en propeller med vridbara blad fungerar. 


Verkstadsarbete

 

Montering

 

 


Välkommen till Ålands sjöfartsmuseum!

SEPTEMBER-MAJ

ÖPPET DAGLIGEN 11:00 - 16:00

JUNI-AUGUSTI
öppet dagligen 10:00 - 17:00