Renoveringsarbete aktuellt

Pommern stängd under säsongen

Det är många som undrar vad som händer ombord på Pommern. Här kan du följa renoveringsarbetet.

Fyrmastbarken Pommern som brukar ligga nedanför Sjöfartsmuseet har flyttat lite längre norrut, till den s.k. Sopudden, och hon kommer under 2017-2018 att genomgå stora renoveringar. Bland annat ska huvuddäcket bytas, mesanmasten ska restaureras och en ny besöksupplevelse är under planering. Eftersom Pommern kommer vara stängd under renoveringsperioden kommer Ålands sjöfartsmuseum uppdatera och berätta om vad som sker genom social media; Instagram och Facebook, samt genom inlägg här på vår hemsida. Se till att ni inte missar något: gilla vår Facebook sida, lägg till Ålands sjöfartsmuseum @alandssjofartsmuseum på Instagram och följ vår hemsida!

Maj 2017

Ståldäcket är färdigt slungblästrat av BlästerMäster och Pommerns egen besättning har rostknackat där blästrarna inte kommit åt. Målare från Högmans måleri sprutmålar ståldäcket i rostskyddande syfte. Under majmånad kommer snickare från Sagulins snickeri att påbörja hyvling av däcksvirket och förhoppningsvis kommer vi kunna påbörja däcksläggningen snart. Vår däcksläggningskonsult Morten Hesthammer från Hardanger fartojvernsenter besöker Pommern inför uppstarten och det råder full aktivitet ombord!

Målare

April 2017

Allt gammalt däcksvirke på huvuddäck är nu bortplockat och lossat och plastintäckningen av Pommern är färdigställd. Ståldäcket är framme och DC svets skär ur gamla lagningar och styckar i nytt stål där däcket är skadat. Under april kommer ståldäcket att slungblästras och målas. Manskapsskansens restaurering är klar.

Sista däcksplankan

Mars 2017

Pommerns personal och volontärer jobbar så det ryker! Pga väderleken har plastintäckningen av väderdäck dock dragit ut på tiden men det stoppar inte våra effektiva grabbar. Numer är ståldäcket framme på största delen av huvuddäck, vi har slagit upp alla däcksbultar och rivit bort de gamla däckplankorna så långt plasten täcker. En virkesrutsch har konstruerats och en del av det gamla däcksvirket har redan lastats av. Vår båtsman har ett specialkok på gång där han förbereder fårfett blandat med zinkvitt till fårtalg, något som vi kommer använda för att vattenförsegla och rostskydda det nya däcket och däcksbultarna. Spana in våra sociala media kanaler Instagram och Facebook där filmer och bilder finns från alla arbetsmoment.

Första däcksplankan

Februari 2017

Vi arbetar vidare med vintertäckningen. En taklucka har konstruerats där vi ska kunna ta in virke och en dörr håller på att byggas av en av våra uppfinningsrika museitekniker. Allteftersom vi täcker in Pommern med plast slår vi upp däcksbultarna i huvuddäcket. Spana gärna in våra Facebook- och Instagramsidor där vi har laddat upp två filmer från däcksbultsuppslagningen. På Facebook hittar du "pluggfilmen" under videoklipp: Pluggarna flyger! Vi jobbar också med restaureringsarbete i manskapsskansen och oljeförrådet. Det hör till det normala underhållsarbetet ombord.

Folke

Januari 2017
Pommern skiftades från sin plats nedanför Ålands sjöfartsmuseum till Landskapskajen på Möckelö den 29 november 2016 i kavlugnt väder på bogser från SubSea och med assistans av Ålands Sjöräddningssällskap. På vår sida på Facebook finns en film från flytten. Filmen finns under videoklipp: Pommern flytt november 2016.

Den 1 december 2016 i strålande solsken, torrt väder och med någon minusgrad lyftes mesanmasten ur med hjälp av två förare och kranar från EK lyft. Nu kommer masten restaureras av Landskapsverkstaden på Möckelö. Man kommer blästra själva stålrören (masten och gaffeln) medan Pommerns egen besättning arbetar med märskorg, wire och tågvirke. Masten är i stort behov av restaurering och senast man gjorde större åtgärder på mesanmasten var åren 1991-92.

Pommern mesanlyft

I övrigt arbetar Pommerns besättning med vintertäckningen. Det har tagit längre tid än vanligt då vi denna gång ska täcka hela väderdäck. Normalt täcker vi backen och poopen (de höjda däcken i för och akter), men i och med däcksbytet som kommer ske oavsett väderlek, har vi varit tvungna att täcka allt. Pommerns volontärer är ovärderliga och i alla sorters väder ställer de upp med skruvdragare i högsta hugg och med alltid lika glatt humör. Som med mycket inom sjöfarten beror mycket på väderlek och nu inväntar vi en lugn dag för att kunna påbörja intäckningen med plast, vi vill ju inte att plasten eller gubbar ska blåsa till sjöss! Backen har täckts in med plåtar.

Stig Henriksson volontär

Så håll er uppdaterade och följ Ålands sjöfartsmuseum och den gamla damen!