Angmaskinen

Ångmaskinen igång under sommaren

Ångmaskinen körs två gånger till i sommar på torsdag 24.8 och lördag 26.8. Båda gånger kl. 10.30-13.00. Välkomna!

Angmaskinen

Ångmaskinen finns i maskinavdelningen på Ålands sjöfartsmuseum och körs igång två gånger i veckan av våra maskinistvolontärer.

Trippelexpansionsångmaskinen byggdes av Plenty & Son Ltd i Newbury, England 1920 och har 250 hästkrafter. Maskinen kom först till Bristol, där den användes för manövrering av slussportarna i Bristolkanalen. Därefter satt den i den flytande pontonkranen Mammoth, som tjänstgjorde i bland annat Rotterdam och Oxelösund. Den sista arbetsplatsen var i en kran på Finnboda varv i Stockholm.

Ångmaskinen var i mycket dåligt skick när den införlivades i Sjöfartsmuseets samlingar. Efter ett par misslyckade renoveringsförsök drogs slutsatsen att det var omöjligt att få ångmaskinen tillräckligt väl upprustad för att den skulle få en plats i utställningen. I den elfte timmen kom en grupp entusiastiska och kunniga volontärer till Sjöfartsmuseets undsättning, de flesta av dem fartygsmaskinister. De tog sig an renoveringen, en uppgift värdig den grekiske halvguden Herkules, och tack vare dem kunde ångmaskinen bli en del av Sjöfartsmuseets basutställning.

Maskinvolontärerna underhåller fortsättningsvis ångmaskinen och demonstrerar den regelbundet för museets besökare.

Välkommen till Ålands sjöfartsmuseum!