Pommern

Bli besättning på Pommern

Den fyrmastade barken Pommern är Ålands mäktigaste symbol och ett unikt fartyg i världen - i princip oförändrad sedan den dag då hon lämnade varvet i Skottland 1903.

Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum satsar stort på en ny besöksupplevelse ombord på Pommern. Med utställningen Pommern – 100 dagar under segel ger vi liv åt fartyget och lyfter fram besättningens egna berättelser. Det blir en spännande "nära historien"-upplevelse där besökarna får upptäcka och uppleva Pommerns historier med alla sinnen.

Den nya besöksupplevelsen öppnar för allmänheten första maj 2018.

Nu finns möjligheten att bli en del av den besättning som seglar Pommern in i framtiden. Genom en donation till Stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum får du Ditt eget namn eller någons Du vill fira nertecknat i Pommerns mönstringsrulla. Välj själv den befattning som passar bäst; apprentice, matros, segelmakare eller befälhavare. Din gåva hjälper samtidigt stiftelsen Ålands sjöfartsmuseum att bevara Pommern som bärare av Ålands maritima kulturarv.

Samlar du flera mönstringsbevis av samma grad kan du uppgradera dig till en högre befattning. Till exempel om du har fyra apprenticebrev kan du begära uppgradering till matros osv.

Mönstringsbevis

Apprentice - 25 euro
Personligt mönstringsbevis och inskrivning i Pommerns mönstringsrulla på Sjöfartsmuseet.

Matros - 100 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla och inbjudan till en VIP-kväll på Pommern.

Segelmakare - 250 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla, inbjudan till en VIP-kväll på Pommern samt en unik minnesgåva tillverkad i trä från Pommerns däck av den åländske hantverkaren Peter Lindberg.

Befälhavare - 1 000 euro
Personligt mönstringsbevis, inskrivning i Pommerns mönstringsrulla, inbjudan för två till en VIP-kväll på Pommern samt en unik minnesgåva, tillverkad i trä från Pommerns däck av den åländske hantverkaren Peter Lindberg.

Du kan beställa mönstringsbevis här eller på Ålands sjöfartsmuseum. Då du beställer här skickas beviset till önskad adress.

Beställarens uppgifter:
Förnamn(*)

Efternamn(*)

E-post(*)
Vänligen kontrollera e-postadressen

Vilken typ av mönstringsbevis önskar Du beställa?(*)
Du måste göra ett val i denna lista

Vem mönstrar på?
Förnamn(*)

Efternamn(*)

Postadress(*)
Vänligen fyll i postadress

Postnummer(*)
Vänligen fyll i postnummer

Ort(*)
Vänligen fyll i ort

Födelseår(*)
Vänligen fyll i födelseår

Vänligen kontrollera e-postadressen

Vart ska mönstringsbeviset levereras?
Leveransadress(*)
Vänligen välj vart vi skall leverera mönstringsbeviset

Postadress(*)
Vänligen fyll i postadress

Postnummer(*)
Vänligen fyll i postnummer

Ort(*)
Vänligen fyll i ort

"En stor, råtacklad lastdragare bevarad sådan hon var när hon plöjde oceanerna, med djupsjöseglarens äkta patina och bouquet på nästan allt ombord får man söka förgäves efter över hela jorden. Pommern är unik!"
Björn O. Svensson, "Pommern Mariehamn: Från lastdragare till museiskepp"