Guidningar ombord på Pommern

I sommar erbjuder vi många möjligheter att komma ombord på fartyget Pommern. Renoveringar och underhållsarbete pågår hela sommaren vilket gör att man enbart kan besöka Pommern med en guide. Du som besökare köper som vanligt din biljett i receptionen på Ålands sjöfartsmuseum och beger dig sedan till fartyget som ligger ca 500 meter norr om museet. Vid fartyget möts du upp av en guide som tar dig på en tur ombord. Guiden talar svenska, finska och engelska. Rundturerna sker enbart på vardagar och startar kl. 12.00, 13.00 och 14.00. Pommern är alltså stängd på veckoslut och helgdagar.

Det bästa med Sjöfartsmuseet

Linnea 7 år och Julia 9 år har varit på Sjöfartsmuseet många gånger både med sin familj och med skolan och med dagis. Båda har dessutom haft födelsedagskalas på museet. Vi frågade tjejerna vad de gillar bäst med Sjöfartsmuseet och vad de kan tipsa om: 1# – Lekrummet är bäst! 2# – Klättra i klättermasten 3# – Leta efter råtthål 4# – Kolla på pirayorna och sköldpaddan i Kuriosarummet 5# – Sitta i livflotten Jag tycker att det är jättespännande … Read more

Tro, Hopp och Kärlek

Med en samling av tatueringsförlagor från tidigt 1900-tal i centrum berättar vi om varför sjömän tatuerade sig och om motivens ursprung.

Björn Senneby: Träbåtar

Den svenska marinmålaren Björn Senneby ställer ut en samling målningar av träbåtar i Lilla specialsalen på Ålands sjöfartsmuseum.

Kap Horn-rummet

Amicale Internationale des Capitaines au Long Cours de Cape Horniers var en exklusiv klubb för sjöfarare som rundat det ökända Kap Horn i ett lastbärande segelfartyg.

Kuriosakabinettet

Ett kuriosakabinett utgörs av en eklektisk samling föremål som tillsammans blir en miniatyrbild av allt underbart och udda som finns att hitta i vår värld.

Maritima Mariehamn

Från att staden Mariehamn grundades 1861 har den varit en sjöfartsstad. Här växte en professionell rederiverksamhet upp.

Navigation

Kompass, kronometer, sextant, logg och sjökort är i princip vad en navigatör behöver för att bestämma sin position och följa sin utstakade kurs.

Sjösäkerhet

Havet och vinden är mäktiga naturkrafter som människan inte rår på. Däremot finns det mycket man kan göra för att stärka säkerheten ombord och i hamn.

Skeppsbyggnad

Trots avsaknaden av industriell varvsverksamhet byggdes hundratals större fartyg på Åland under 1800- och 1900-talen.